1 Day Appointed Course 2017-04-02T06:59:10+00:00

COURSE OVERVIEW

1 Day Appointed First Aid Course

This Appointed Person first aid course can be adapted to suit a particular audience and is ideal for people requiring Appointed Person status, in accordance with the Health and Safety (First Aid) Regulations. The course is run over 1 day and includes both theory and practical sessions within a relaxed atmosphere that is designed to promote confidence.

HEART BEAT

Course Agenda

 

09.00

 

Intro – Fire Exit etc

 

10 mins

 

09.05

 

Aims of First Aid –

 

5 mins

 

09.10

 

Acting Safely promptly and effectively in an emergency

 

5 mins

 

09.15

 

History        (what happened)

 

5 mins

 

09.20

 

Accident Record

 

5 mins

 

09.25

 

First Aid Kit

 

5 mins

 

09.30

 

DRAB (Primary/Secondary survey) BBB Breathing Bleeding/ Burns and Broken Bones

 

10 mins

 

09.40

 

Unconsciousness: Casualty/Airway management

Video – Unconscious including , child, adult

Demo – Recovery Position

Student Practice

 

50 mins

 

10.30

 

Break

 

15 mins

 

10.45

 

C.P.R Video Cardiac Arrest

Demo – C.P.R on Adult, Child and Baby

Student Practice

 

60 mins

 

11.45

 

Choking discussion

Demo – Adult, Child students practice

 

15 mins

 

12.00

 

Lunch

 

30 mins

 

12.30

 

, Clinical Shock discussion

Treatment

Bleeds – Video

Demo – Bandage (arm, foreign object, leg)

Student Practice

 

60  min

 

01.30

 

Minor injuries (nose, bleeds bee stings,  bites, cut lips ect.

 

60 mins

 

01..50

 

Burns discussion to include,

Treatment of  Burns – Photos

 

15 mins

 

02.30

 

Break                               

 

15 min

 

02.45

 

Medical Conditions Meningitis ,Sickell Cell, Febrile convulsions, Croup (put into  groups of 4 each group to present

A medical condition

 

 

30 mins

 

15.15

 

 Head Injuries  concussion/compression

 

30 min

 

15.30

 

.           Electric Shock

20 min
 15.50 All paperwork to be collected by trainer

Course Finish  4.pm

 

09.00

 

Day 2

 

09.05

 

Reflect on Day 1

5 mins
 

09.10

 

Fractures Sprains& Strains

80 min

 

 

10.30

 

Break

15 min
 

10.45

 

Spinal Injuries (explain about the spinal cord) demo

45 min
 

11. 30

 

Chest injuries + Amputations

15 min
 

11.45

 

Eye Injuries

15 min
 

12.00

 

Lunch

 

30 min
12.30 Recovery position (all students practice)  

15 mins

 

12.45

 

Medical Conditions Anaphylaxis. Stroke, Epilepsy

 

60 mins

 

01.15

 

Poisoning (overdose, corrosive )

 

15 mins

 

01.30

 

Drowning (all students to read p22+p23) Trainer to advise

 

30 mins

 

01.45

 

Heart Attack conscious Position  +  Video

 

30  min

 

02.15

 

Fainting in adults and Children (all students to practice Position)

 

15 mins

 

02..30

 

Break 

 

 

15 mins

 

02.45

 

  Medical Conditions continued Asthma, Diabetes                             

 

03.00

 

Casualty simulations   (photos group of 4)

 

03.45

 

 Evaluation sheets  All paperwork to be collected by trainer

 

 

04.00

 Course Finish  4.pm

.

Check Avaliability Now

HEART BEAT

Reserve Now

HEART BEAT

SKILLS CHECKLIST

  • First Aid Prioritie
  • Managing Incidents
  • Basic Life Support
  • Examination of a Casualty
  • Unconsciousness
  • Control of Bleeding
  • Burns and Scalds
  • Regulations
  • First Aid Kits, Recording and Reporting